Studier i udlandet

Er du også en af dem, der går og overvejer at prøve at studere i USA, eller bare i udlandet? Men tænker du tit at det er alt for kompliceret eller dyrt, og opgiver på forhånd?
I dette tilfælde er det godt nyt at hente her, for det er ikke så umuligt som mange umiddelbart går og tror.
Vi er så heldige her i Danmark, at vi har et så velsammensat udannelsessystem, der tillader udenlandsstudier som et implementerbart led i den videregående uddannelse.
Det kan eksempelvis være som i vores tilfælde, hvor vi har valgt at gennemføre 2. semester af vores Bachelor på UCLA, via det såkaldte Study Abroad-program, som edu vejleder i.
Edu er dansk repræsentant for diverse universiteter i hele verden, bl.a. i USA, Australien, Kina, Malaysia og Mexico, og deres formål er at hjælpe og vejlede studerende, der ønsker at studere i et af deres partneruniversiteter. De er en kæmpe stor hjælp, hvis man ikke kan overskue ansøgningsprocessen, eller hvis man vil have generelle tips og gode råd.
Edu kan vi begge varmt anbefale, da vi har personlig erfaring med dem. Ellers er der også mulighed for at søge gennem andre danske repræsentanter, f.eks. Kilroy og Danmark-Amerika Fondet. Vejledningen og hjælpen er ganske gratis for dig!

Det er dog ingen hemmelighed at studier i udlandet er en kostelig affære. Så hvis din økonomi er meget begrænset, så start med at undersøg om din skole har nogle udvekslingsaftaler med andre skoler. For som udvekslingsstudent skal du ikke betale for selve uddannelsen i udlandet, da den allerede er betalt af vedkommende, du udveksles med.
Har din skole derimod ingen aftaler, så fortvivl ej! Hvor der er vilje, er der vej. ;)
Der er nemlig mulighed for at få udenlandsstipendie, der dækker delvist eller hele studieafgiften for udenlandsstudiet. Det er forskelligt hvor meget man kan få i udenlandsstipendium, afhængigt af kriterier som din uddannelsesretning, og din skoles geografiske beliggenhed her i Danmark. Stipendiets sum er det beløb din skole normalt bliver betalt for at have dig som studerende.
Spørg administrationen på din skole, de burde kunne svare dig på hvad taksten for dit studium er.
Dog kan du kun få udenlandsstipendium på den betingelse, at dit udenlandsstudium er merit givende, og godkendt af din egen skole, så dette skal du også undersøge!
Udover udenlandsstipendiet får du også din SU udbetalt, som du kan leve af imens du studerer i udlandet. Hvis du skal studere eller på praktik i visse lande i Europa i en længere periode, er der endda også mulighed for at modtage Erasmus-stipendium, som giver 250 Euro/md. 

Der vil dog i de fleste tilfælde være behov for lidt flere penge end udenlandsstipendium og SU, så en opsparing ville være helt idéel til formålet. Ellers er det jo bare i gang med at søge legater. ;)
Der findes mange legater, der støtter unges uddannelser i udlandet, men samtidig er det også lidt af en jungle at finde rundt i legat-skoven, for der er rigtig mange legater til forskellige formål. 
Legat håndbogen kan anbefales i forbindelse med legatsøgning, og er en cd-rom du kan låne på biblioteket, som indeholder informationer om alle danske legater. Den udgives i opdaterede versioner hvert år, og har en god søgefunktion, hvor du kan søge legater ud fra søgeord og andre kriterier. 
En rigtig god idé er, at opliste de fundne legater i et legat-skema som du opretter i f.eks. excel, og herinde kan du holde styr på hvilke du har søgt, samt ansøgningsfrister osv.